Skip to main content

De BetCity Eredivisie gaat van start! Een vooruitblik met Jannes van der Ham

Het reguliere seizoen gaat van start en Orion Stars is het te kloppen team. Het belooft een uniek, enerverend seizoen te worden. Wat voor een competitie valt er te verwachten en wat zijn de ambities dit jaar? Met aanvoerder Jannes van der Ham blikken we vooruit.

Niet alleen de grote concurrenten Nova Tech Lycurgus, Numidia Limax en Draisma Dynamo hebben allerlei veelbelovende toevoegingen gedaan aan hun teams, maar ook de subtoppers Sliedrecht Sport, PDK Huizen en Simplex SSS hebben zich aangesterkt. Gelukkig heeft ook Orion Stars vers bloed in de ploeg met maar liefst zeven nieuwe spelers: Owen Chun, Maksim Shkredau, Mathijs Apine, Cas Abraham, Kees Merkx, Edvin Svärd, en op de valreep nog Kevin Saar. 

In de top 4 eindigen
Gevraagd over de druk zegt de nieuwe aanvoerder van Orion Stars: “Die kun je alleen leggen op wedstrijden die op korte termijn gebeuren. Er is nu geen team in de Eredivisie waar je op 90% in plaats van 100% kunt spelen. Prima Donna Kaas Huizen bijvoorbeeld – de tegenstander van aanstaande zondag – is echt een sterke ploeg, Orion Stars moet meteen hard gaan. Als we verliezen, ligt de druk er meteen des te harder op. Onze doelstelling voor de reguliere competitie is immers dat we in de top 4 eindigen.”

Elke wedstrijd is belangrijk, blijft de middenman benadrukken. Van geen team kan gemakkelijk gewonnen worden dit seizoen, is zijn voorspelling. “Het wordt heel spannend. Ons voordeel is nu dat onze bekerwedstrijden pas in december ergens beginnen. Daar zitten nog een heleboel wedstrijdrondes voor. Dat scheelt met Europees volleybal, je weet maar nooit hoe ver we komen! En vorig jaar hadden we een goed wedstrijdritme dankzij ons avontuur in de CEV Challenge Cup, toch mooi meegenomen.” 

Sterkere competitie
Van der Ham geeft toe dat de oefencampagne van Orion Stars nogal wisselvallig was. “Sommige spelers haalden toen hun eigen niveau nog niet. Tijdens de Supercup ging dat al beter. Er zijn nog steeds dingen die we beter kunnen afstemmen, bepaalde ballen die we beter kunnen oplossen. Op zulke details kunnen wedstrijden worden besloten.” Dat het nog even zoeken is naar een nieuwe balans, is niet verwonderlijk. De helft van de basis van Orion Stars is na afgelopen seizoen vertrokken. Zo speelt één van de gangmakers van vorig seizoen, libero Mats Bleeker, nu bij Prima Donna Kaas Huizen. 

Van der Ham vertelt over de ontwikkelingen in de BetCity Eredivisie. Maar liefst vier teams zijn weggevallen uit de competitie in de laatste twee jaar, maar dat heeft volgens hem als gevolg gehad dat de overgebleven teams allemaal dichter tegen elkaar aan zijn gekropen. “De bestaande selecties liggen steeds dichter bij elkaar, wat niveau betreft. Én volleybal wordt gewoon veel meer gezien; de livestreams werken, de combo met België geeft aandacht en kracht, alle teams hebben ook langzaam ietsjes meer geld te besteden, oud-internationals komen terug om in de eredivisie te spelen – dat betekent kortom een competitie van hoger niveau en over de gehele breedte een professionaliseringsslag in het Nederlandse volleybal.”

Op niveau tegen Belgische topclubs
Orion Stars zal nog moeten groeien in de competitie. Dat blijkt uit het hoge foutenaantal van de afgelopen cupwestrijd. Van der Ham is echter optimistisch: “Ons basisniveau wordt heel snel veel hoger. We kunnen op elkaar vertrouwen, we gaan elkaar steeds meer aanvoelen, welke ballen we pakken of niet. Als ik zie dat we een oefenwedstrijd verliezen van Belgische subtopper Caruur Gent en hoe we de Supercup hebben gespeeld – dat is een wereld van verschil. Vooral qua communicatie en sfeer is het veel beter in het team. Alleen het serverende deel was nog niet goed, daar moet aan geslepen worden. Maar de automatismen komen, dat merk je.” 

Jannes van der Ham kijkt enorm uit naar meer wedstrijden tegen de zuiderburen, en aan vertrouwen geen gebrek: “Ik denk dat wij in principe gelijkwaardig zijn aan bijvoorbeeld Lindemans Aalst of Decospan Menen. Topteams zoals Knack Roeselare of Greenyard Maaseik spelen normaal gesproken jaarlijks in de groepsfase van de Champions League. Maar als onze selectie ijzersterk speelt, dan kunnen we ook zo’n team gewoon verslaan. Wij hebben als doelstelling om in de bovenste helft te eindigen. Dan moeten we dus minimaal één keer van zo’n Belgisch topteam winnen. Hoe mooi zou het zijn als je tegen een van die tegenstanders kunt verrassen?”

Eerstvolgende wedstrijd: Orion Stars – PDK, 22 sep om 16.30, SaZa-hal Doetinchem

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *