Skip to main content

Match van mythische maten: Orion speelt thuis tegen Lycurgus

Ben jij er op 13 oktober bij? Doetinchem kan zich dan weer opmaken voor een absolute topper in het Nederlandse volleybal: Orion tegen Lycurgus. Voor de verandering blikken we vooruit met iemand die het veld tijdens de wedstrijd doorgaans niet betreedt: Timo Lenderink, de scout van de Stars.

Epische proporties
Beide teams zijn vernoemd naar epische figuren uit de Griekse mythologie, en hun ontmoetingen zijn vaak van soortgelijke proporties – er wordt per slot van rekening gestreden om de topplekken in de BetCity Eredivisie. Achter de schermen houdt Timo Lenderink het spel nauwlettend in de gaten. In zijn functie zorgt hij ervoor dat trainer Dirk Sparidans en co goed beslagen ten ijs komen tijdens de aanstaande topper.

Van de afgelopen vier ontmoetingen won Orion er drie na een zware strijd. Op 22 maart van dit jaar beleefden de Achterhoekers een flinke zeperd van 3-0 tegen de mannen uit Groningen. De scout durft zich niet te wagen aan voorspellingen: “Volgens mij zou je statistisch gezien zeggen dat Orion Stars favoriet is, maar Lycurgus heeft zich flink versterkt, dus op basis daarvan zijn wij misschien wel de underdog.” Ook dit seizoen kan het er dus om gaan spannen.

Plan de campagne
Er is nogal wat veranderd sinds het laatste treffen tussen de grootmachten van het Nederlands herenvolleybal. De grote vraag is hoe de spelers aan Groningse zijde in het verleden gespeeld hebben. Vóór de wedstrijd maakt Lenderink al de informatie hierover inzichtelijk. Op basis van deze statistieken en beschikbaar beeldmateriaal maken hij en andere stafleden een plan de campagne voor het team. “Dat kan betekenen dat we een bepaalde voorkeur van een aanvaller dusdanig sterk vinden dat we daar ons systeem op aanpassen, of dat we de middens blokkerend bepaalde opties laten nemen om hun gevaarlijke aanvallers te stoppen”, zegt de scout.

Waar moet Orion voor uitkijken tegen Lycurgus? Lenderink: “We zullen in ieder geval rekening moeten houden met hun Chileense passer-loper (Vicente Parraguirre, red.) die vorig seizoen werd uitgeroepen tot beste op zijn positie in de Argentijnse competitie en hun Sloveense spelverdeler (Uroš Planinšič, red.) die deze zomer met het Sloveense nationaal team naar de Olympische spelen is geweest. Daarnaast is hun nieuwe Australische coach een bijzonder succesvolle oefenmeester die het Duitse Friedrichshafen twee jaar geleden nog naar een vijfde plek in de Champions League heeft gebracht, dus we hebben wat te vrezen.”

600 codes per set
Tijdens de wedstrijden, ook die tussen Orion Stars en NovaTech Lycurgus, is Lenderink druk bezig om elke actie om te zetten in een code waarmee wordt nagegaan of het vooraf bedachte plan klopt en goed wordt uitgevoerd. “Tijdens de wedstrijd zijn dit soms wel zo’n 600 codes per set. Dirk en Joost (Joosten, assistent-trainer, red.) hebben tijdens de wedstrijd een tablet op de bank met een overzicht van alle gegevens die ik doorlopend invoer.” 

Naderhand deelt Lenderink het matchreport met de Stars, waarmee de spelers een database opbouwen van hun eigen prestaties, uitgedrukt in cijfers. “Zij bekijken naderhand hun eigen acties en kunnen zo leren wat er nog te verbeteren valt. Zo’n matchreport is meer een bevestiging van ons gevoel, met bijvoorbeeld het aantal foute services, dat we na afloop met de spelers kijken wat zij anders kunnen doen.”

Maak je het spektakel graag in levenden lijve mee? Koop je seizoenskaart hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *