Skip to main content

Orion Stars verliest eerste CL-duel met 3-0

Orion Stars heeft in de eerste wedstrijd van de voorronde van de Champions League een 3-0 nederlaag geleden. De ploeg van coach Dirk Sparidans begon in Estland hoopvol aan de wedstrijd, maar vanaf halverwege de eerste set verloor de ploeg uit Doetinchem de controle over de wedstrijd. Het werd 3-0 voor Selver TalTech; 25-20, 25-21 en 25-21.

Selver TalTech – Orions Stars (heenwedstrijd First Round Champions League)

Set 1
Orion begon in Tallinn flitsend en spelverdeler Bartunek zette meteen de toon. Met twee mooie combinaties via de pipe-aanval, een verdediging en een ace zet hij zijn ploeg op een voorsprong van drie punten (6-9). Het gat werd later vier punten, maar thuisploeg TalTech bleef rustig en zorgde voor een kantelpunt nadat een prachtige, lange rally binnengeslagen werd door hun sterspeler Williams. Vanaf dat moment begon Orion Stars aanvallende fouten te maken. Koops, Shkredau en ook Abraham (die sterk startte) maakten ieder een directe aanvalsfout. De Estse ploeg ging erop en erover en mede door twee aces van hun kant ging de eerste set naar TalTech; 25-20

Set 2
In set twee kwam Orion al snel in moeilijkheden. Elke serveerder van TalTech maakte wel een breakpunt en al vroeg in de set besloot coach Dirk Sparidans te wisselen. Eerst Shkredau (op 10-5) en niet veel later Bartunek. Ook Koops kwam er moeilijk doorheen en samen met zijn mede pass/loper Abraham werd hij naar de bank gehaald. De set was inmiddels al gelopen, maar het ‘nieuwe’ Orion Stars liet nog een paar goede dingen zien. Kees Merkx vond Van der Ham een aantal keer goed en maar liefst vijf setpunten werden weggewerkt. Maar de marge was veel te groot (24-16). Al vechtend kwamen ze dus nog ver terug, maar de ingevallen Kevin Saar maakte tijdens het laatste punt een nipte voetfout; 25-21

Set 3
Naast Kees Merkx besloot Sparidans ook Saar en de nieuwe diagonaalspeler Owen Chun in het veld te laten aan de start van de derde set. Merkx kreeg echter door zwakke passes niet de mogelijkheid het spel goed te verdelen, waarna Sparidans wederom snel naar zijn wissels greep (10-6). Bartunek, Shkredau en Abraham stonden al weer vlug in het veld. Shkredau liet zien zich te willen revancheren voor zijn matige start van de wedstrijd en knalde er een paar goede ballen in. Op 13-13 kwam Orions Stars weer even langszij, maar op dat moment verslapte het weer. Koops werd afgeblokt en ook Abraham kwam niet langs een eenmansblok (16-13). Het solide TalTech – dat overigens zeker te verslaan lijkt – deed geen gekke dingen meer en speelde de wedstrijd uit; 25-21

Statistieken en uitblinkers
15 aanvalsfouten in drie sets is wat er meteen uitspringt. Orion Stars lijkt genoeg kwaliteit te hebben om op dit niveau te acteren, maar beschikt op dit moment niet over geduld. De Doetinchemse ploeg maakte vanavond 7 aanvalsfouten en 8 servicefouten méér dan de tegenstander. Wat betreft de rest van de cijfers doet het (vandaag) weinig onder voor de Estse kampioen.

Aan de kant van Orion Stars gaat er een dikke voldoende naar Jannes van der Ham (70% aanval) en libero Edvin Svard. Ook Shkredau herpakte zich goed, maar hij zal wat constanter moeten worden.

Herkansing
De returnwedstrijd is volgende week woensdag en wordt om 20.00 uur gespeeld in de SaZa Topsporthal in Doetinchem. Orions Stars moet dan 3-0 of 3-1 winnen, én de Golden Set veroveren om te overwinteren in de Champions League.

Bron: Volleybalkrant.nl