Skip to main content

Koninklijke zege Orion genoeg voor derde landskampioenschap

Na 2012 en 2019 zijn de volleyballers van Orion vrijdagavond voor de derde keer landskampioen van Nederland geworden. Door een zege op uittredend landskampioen Dynamo nam de Doetinchemse ploeg een onoverbrugbare 3-1 voorsprong in de finale.

In het hol van de leeuw, de volgepakte Apeldoornse Dynamohal, werd Dynamo met de setstanden 25-21, 14-25, 22-25 en 23-25 verslagen

De eerste set verliep echter allesbehalve goed aan Doetinchemse zijde. Het spel oogde flets en Dynamo nam het initiatief, het trok de lijn van de gewonnen derde finalewedstrijd van afgelopen donderdag gewoon door en speelde sterk. Halverwege de set wisselde trainer Dirk Sparidans, Edson Felicissimo moest het speelveld verlaten ten faveure van Tom Koops. Hoewel het geen setwinst opleverde, was de entree van de Koops een flinke zet in de rug.

Dat bleek in de tweede reeks waarin Koops de Doetinchemmers over het dode punt heen hielp. Dynamo was geen schim meer van de ploeg die de eerste set won en na amper een uur was het weer gelijk, 1-1 in sets.

In set drie zetten de Doetinchemmers de ingezette lijn voort. Het nam een 10-15 voorsprong, en hield de marge steeds groot genoeg om niet meer in de problemen te komen. Getergd, verdedigend zeer alert en aanvallend dodelijk. Het waren ingrediënten waarmee de Doetinchemmers ook halverwege de vierde set op voorsprong kwamen, om vervolgens in een soort van trance de resterende punten af te werken.

Was het in 2019 Joris Marcelis die namens Orion het laatste punt binnensloeg bij Lycurgus, in Apeldoorn was Jannes van der Ham vrijdagavond verantwoordelijk voor het laatste punt. ,,Ik wil hem zo graag terugzien”, stelde de midspeler van Orion. ,,Er zat zo veel frustratie in. Frustratie in de zin van dat ik ook eens kampioen wilde worden.”

Apeldoorn
Dat dit niet in Doetinchem gebeurde maar in Apeldoorn deerde Van der Ham allerminst. ,,Misschien vond ik dit nog wel mooier. Toegegeven, de sfeer was bij ons woensdag ook heel mooi. Maar in het hol van de leeuw kampioen worden, dat is lekker hoor.”

Iets verderop stond Tom Koops te genieten. In zijn eerste jaar bij Orion wint hij met zijn team de beker en de landstitel. ,,Donderdag hebben we besloten dat ik kon spelen”, repte de passer/loper over zijn enkelblessure. ,,Er zat nog wel iets van een zwelling, maar ik had geen pijn.”

Ploeggenoot ‘Edinho’ had het in de eerste set niet meer. ,,Toen heb ik tegen de trainer gezegd dat hij me er maar in moest zetten. Daardoor kwam er ook minder druk op de andere aanvallers, het heeft gewerkt.”

En weg was hij weer, naar zijn hossende ploeggenoten. Een majestueuze zege die de felbegeerde titel na verloren finales in 2022 en 2023 naar Doetinchem bracht.

Bron: De Gelderlander